A fehér tea
Péntek délután elmentünk a piacra Meir barátommal, aki meglepett egy zacskó rózsaillatú fehér teával. Aki szereti a valódi (nem filteres) zöld teát, annak érdemes ezt a fajtát is kipróbálni, nem fog csalódni benne!
A fehér tea nagyon ritka, kizárólag Kína egy tartományában, Fujianban terem meg. Csak a tavasz néhány napján szüretelhető, maximum 48 órával nyílása után. Az értékes levelek megóvása érdekében a betakarítás gépesítés nélkül, teljes mértékben kézi erővel történik. A fehértea nagyon ritka és drága, ára háromszorosa a zöld teáénak. A hagyomány szerint a fehér tea halhatatlansággal ajándékozta meg fogyasztóját, ezért több mint ezer évig ez is, mint oly sok minden, csak a császárok kiváltsága volt. A virágzó teacserjéhez csak szűzleányok érhettek, akik egy aranyolló segítségével gyűjtötték be a tearügyeket. :-)
Magyarországon csak pár éve kapható. A fehér tea kivonata az egyik legkiválóbb öregedést gátló, antioxidáns anyag. A fehér tea a zöld és fekete teához hasonlóan a "Camellia Sinensis" növénycsaládhoz tartozik. A tearügyeket szedés után óvatosan bambuszszitákra terítik, majd mintegy 48 óra alatt nem túl erős napsugárázás mellett fonnyasztják, az így létrejövő oxidáció hatására a tealevelek karakteresen zöld színe jellegzetes, zöldes-fehér színűvé válik. A fonnyasztás akkor ér véget, amikor a bimbó elveszti nedvességtartalmának harmadát, ezután mintegy 90-100°C hőmérsékleten serpenyőkben szárítják tovább a rügyeket, amelyeket az egyenletes száradás érdekében többször is kézzel forgatnak át. A gondos és kímélő eljárásnak köszönhetően nem csupán a fehér bolyhok, hanem a levelek cellafalai is épségben maradnak. Hatóanyagát csakis a még ki nem nyílt levélrügyekből tudják kivonni, a rügyet ilyenkor még fehér színű, selyemszerű burok védi, nevét is ennek a fehér színnek köszönheti. A fehér tea forrázata enyhén sárga, majdnem színtelen. Finoman édeskés, lágy tea, azonban hosszan tartó utóízt hagy maga után a szájban, ezért általában csak „edzett” teázók kedvelik igazán. A hagyományos kínai gyakorlat szerint a tealeveleket forró, de nem lobogó 70º-os vízzel kell leönteni, majd 5-7 percig állni hagyni.
Utolsó kommentek